laupäev, 8. aprill 2023

Kaheksas projektinädal Vahtraninades (03.aprill - 09.aprill)

 Käes projekti kaheksas nädal. Ilm on endiselt suhteliselt sombune kuid Vahtraninade maasikataimed sellest ei heitu. On märgata uusi õisi ning ka väikseid viljakesi on juurde tulnud. 

Nädalanipp: Hoia puhtust ja korda! Kord muudab maailma paremaks Sinu sees ja Sinu ümber!

Arutlesime kaheksanda nädala nädalanippi teisipäeval. Esimesest lausest said lapsed nii aru, et mänguasjad tuleb maast ära koristada, muidu võib keegi nende peale kukkuda ning haiget saada. Samuti ei viska me maha kuhugile prügi - sellega hoiame ka oma looduses puhtust ja korda. Teise lause arutelus oli kahte varianti - lapsed, kes arvasid, et neid küll ei sega, kui asjad on igal pool laiali - nendel on ikka hea olla. Teised nõustusid aga õpetajaga, et kui tuba on korras, meie ümber on puhtus ja kord, siis meie enda sees on ka parem tunne, meil on hea olla ning samuti valmistab see meie ümber olevatele inimestele rõõmu.

Lastele väga meeldib iga nädal viktoriiniküsimusele vastata. Lapsed ootavad huviga, millise küsimusega on seekord tegemist. 

Küsimus selline:

Mida mesilased õitelt koguvad? Õienektar=õiemahl

  • õiemahla
  • õietolmu
  • tolmukaid
  • mett
  • suira
  • õienektarit
Eelmisel nädalal läks küsimusega natuke kehvasti kuna vastuseid oli kaks kuid meie pakkusime vaid ühe vastuse õigeks. Seekord pakkusid lapsed vastusteks kõiki variante, väga meeldis vastus "mett" kuid arutluse käigus said lapsed teada, et mesilased ei korja mett vaid teevad seda ise eelnevalt kogutud saagist. Kuid mida mesilased siis koguvad? Võtsime julguse kokku ning pakkusime seekord kolm vastust õigeks. Lapsed suisa hoidsid hinge kinni, et millist tulemust arvuti meile näitab. Ohh rõõmu, vastus oli 100% õige, see vääris tugevat aplausi. 
Sel nädalal said Vahtraninade kuumaasikad kosutavat väetise vett. Lapsed said teada, miks on väetis taimedele hea, kui palju seda võib panna, kui tihti väetiseveega kasta. Kõik lapsed soovisid maasikaid kasta, seetõttu leppisime kokku, et erinevatel päevadel kastavad maasikaid erinevad lapsed, sest korraga ei või taimedele ülearu palju vett panna, sest juured võivad liigsest veest mädanema minna. 


Kosutav väetisevesi

Esmaspäeval. 3.aprillil üllatas meid ka Päikene esimese avanenud õiega, eks nädalavahetusel paistnud soe päike oli Vahtraninade Päikese õie avanema meelitanud. 

Päikese esimene õis.

Sel nädalal õnnestus eelmise nädala raames ette võetud eesmärk ära täita. Nimelt sadas nädala jooksul natuke vihma ning meie terrassil olevasse ämbrisse kogunes seda ka veidikene. Võtsime appi sademetemõõtja ning mõõtmise tulemuseks oli 20 mm, sellest jätkus mõlemale taimele sortsukene. Eelnevalt uurisime vihmavett, lapsed mainisid, et see on nagu päris vesi ja küsisid, et kas ka nemad võiksid seda juua. Kuna kogusime seda puhtasse ämbrisse siis otsest keeldu polnud kuid tuletasime Vahtraninadele meelde, et kogusime vett maasikataimedele. Lapsed leppisid sellega kuna vihmavett oli tõesti vähe. 

20mm vihmavett

Mõõtmishimulised Vahtraninad 

Seekord selline nädal. 
Uuel nädalal uued Vahtraninade tegemised.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Viimane projektinädal Vahtraninades (08.mai - 14.mai).

  Käes ongi viimane " Maasikasõbrad 2023 " projekti nädal. Aeg on teha kokkuvõtteid ja järeldusi, vastata viimasele viktoriiniküsi...