pühapäev, 26. märts 2023

Kuues projektinädal Vahtraninade rühmas (20.märts - 26.märts)

 Ongi käes juba kuues Maasikasõprade projektinädal ning kätte on jõudnud ka kauaoodatud kevad. Kui eelmine nädal saime rõõmustada esimese punga üle, siis käesolev nädal algas meil suure üllatusega - nimelt esmaspäeval lasteaeda jõudes avastasime, et meie Punasüdamel (punane maasikataim) on avanenud esimene õis - juhhuuu! 


Esimene õis. 

Punasüdamel on juba lisaks ühele avanenud õiele ka seitse õienupukest selle nädalaga tekkinud.

Lepatriinu külastas taas meie maasikataimi, seekord siis kaheaastane lepatriinu:


Lepatriinu Punasüdame lehtedel.

Käesoleva nädala nipp on: Tee üks heategu! Siis tunned, kui vajalik Sa maailmale tegelikult oled!

Arutlesime lastega, mis võiks olla üks heategu? Alguses arvasid lapsed, et see, kui laps kellelegi haiget ei tee ning käitub hästi. Seejärel sai lastele selgitatud, et heategu on pigem ikkagi see, kui Sa teed kellelgi midagi head või aitad kedagi, ilma, et Sa ootaksid temalt midagi vastu (loomulikult sõna "aitäh" võib ikka vastu oodata). Näiteks riietumisel sõbrale abiks olemine, kellegi aitamine ükskõik milles jne. Seejärel oskasid juba lapsed tuua ka seoseid enda igapäevategevustest - aitasin sõbral nööbid lahti, tõin sõbrale nutupaberit, aitasin õpetajal hommikuringi asju tuua jne. Teine nipi pool oli veidi keerulisem aru saada, kuid lastele sai öeldud nii, et iga abistamine ja heategu pakub ka heategijale rõõmu ning head tunnet ning see panebki tundma, et Sa oled maailmale väga vajalik.

Kuuenda nädala viktoriiniküsimus oli: Millist haruldast ja samas väga vajalikku elementi saab inimene metsmaasikatest?

Vastusevariandid: kulda, hõbedat, joodi, titaani.

Arutlesime lastega nimetatud vastuste teemal. Lastele olid tuttavamad ja rohkem kuuldud kuld ja hõbe, seega pakuti tüdrukute poolt vastuseks just neid variante. Poistele avaldas enam muljet titaan, mis põhjusel selline vastus neile sümpatiseeris selgus üsna pea. Nimelt on nad titaani nimetust kuulnud multikast. Kõik lapsed said oma arvamuse välja öelda, kuid lapsed olid nõus õpetaja pakkumisega, et kontrollime siiski vastuse üle. Võtsime appi interneti ning selgus, et haruldane ja vajalik element, mida metsmaasikas sisaldab on hoopis jood. Lapsed olid natuke pettunud, kuid veelgi rohkem üllatunud - taas üks uus teadmine maasikate kohta. Väga vahva! Ootame põnevusega juba järgmise nädala küsimust ning nippi, mille üle arutleda. 

Nagu eelnevalt selgus on Vahtraninade kuumaasikatel õisi ja pungakesi juba üksjagu olemas ning ka juurde tulemas. Sel nädalal võtsime käsile tolmeldamise. Eelnevalt sai lastele seletatud, et tavaliselt teevad looduses tolmeldaja töö ära erinevad putukad või ka tuul ning tolmeldamine on vajalik rikkalikuma saagi saamiseks. Kuid kuna meie taimed on hetkel veel täitsa tubased peavad Vahtraninad ise olema usinad tolmeldajad. Tolmeldamiseks tegime ühiselt ühe sulgedest ja söögipulgast harjakese. Hari sai kaunis värviline ning kõik lapsed olid hakkamist täis. Tolmeldamiseks valisime Punasüdame ehk punase kuumaasika ja tähtis töö sai laste poolt tehtud.



Usinad tolmeldajad.

Seejärel taimedele juua ning taas aknalauale päikest ootama. Paraku on päikest seni olnud väga vähe, kuid loodame, et saabunud kevad toob ka päikese pilve tagant välja meie kuumaasikaid soojendama. 


Karastavat vett kuumaasikatele.

Nädala lõpu poole tundus, et tolmendamisest oli ka kasu, sest meie Punasüdamel on juba kaks õit avanenud.























Ootame juba põnevusega, mis meid esmaspäeval ees ootab - ehk on Päikesele ka mõni õienupuke tekkinud :)

Uute kirjutamisteni,
Vahtraninad

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Viimane projektinädal Vahtraninades (08.mai - 14.mai).

  Käes ongi viimane " Maasikasõbrad 2023 " projekti nädal. Aeg on teha kokkuvõtteid ja järeldusi, vastata viimasele viktoriiniküsi...