reede, 5. mai 2023

Kaheteistkümnes projektinädal Vahtraninades (02.mai-07.mai)

Kaheteistkümnes projektinädal ehk eelviimane projektinädal ongi kätte jõudnud. Juba järgmisel nädalal on projekti viimane nädal ning saab tegema hakata projekti raames kogutud andmete kokkuvõtteid, aga seniks veel kirjutame eelviimasest nädalast.

Teisipäeval lasteaeda tulles olid meie taimed veidi veevaeguses - kohe kiiresti said nad põhjalikku veevanni võtta kraanikausis. Ilmselt mõjusid kolm pikka puhkepäeva neile nii, sest kedagi nende eest hoolitsemas ei olnud. Taimed ilusasti veega üle ujutatud, sättisime nad taas aknalauale päikesekiiri nautima. Teisipäeval avastasime ka valminud marju taimedel, aga kahjuks oli meil teisipäev nii kiire päev, et maasikatega maiustada ei jõudnud. 

Kolmapäeval lasteaeda tulles avastasime lausa 4 Punasüdame valminud vilja ning ka Päike suutis meid lõpuks rõõmustada oma 2 esimese valminud kollase maasikaga. Nädala lõpuks oli valminud taas kaks punast maasikat. Sel nädalal oli täiesti korralik maasikasaak. Kollase maasika saanud lapsed väitsid, et Päikese marjad olid hapu maitsega. Punase maasika saanud lapsed olid ühte meelt, et Punasüdame marjad olid magusad. Õpetajatele pole veel maasikaid jätkunud nii et usume mida lapsed räägivad. 

Päike oma maasikatega.

Punasüda oma maasikatega.


Rõõmsad Vahtraninad valminud maasikatega.

Nädalanipi võtsime arutelu alla seekorda alles neljapäeval - nädal läheb nii kiiresti ja varem lihtsalt ei ole jõudnud. Nädalanipp kõlas taas nii: Kuula muusikat! Isegi taimed kasvavad muusika saatel paremini! Nädalanippi lastele ette lugedes kõlas lastelt vastuseks: "Aga see nädalanipp on juba olnud!". Püüdsime leida vastust, et miks taas sama nädalanipp, mis eelmisel nädalal ning jõudsime omavahel arutledes arusaamani, et ehk on nädalanipp sama eelmise nädala omaga, kuna eelmisel nädalal oli ju koolivaheaeg ning nii mitmedki lapsed ei ole saanud veel maasikataimedele muusikat mängida. Mis siis muud, kui mängime ka sel nädalal maasikatele maasikamuusikat 😍.

Eelmisel nädalal viktoriiniküsimust ei olnud, aga sel nädalal oli ja sellele vastasime samuti neljapäeval. Kõigepealt luges õpetaja lastele küsimuse ette? See kõlas nii: Milleks kasutavad mesilased kabetamissälku? Lastel tekkis kohe küsimus, et mis see KABETAMISSÄLK küll on? Selleks, et leida sellele vastust, võtsime taas appi arvuti koos internetiga. Avasime juba meile tuttava "Tänapäeva Mesinduse. Käsiraamat" (Koostaja Marje Riis) Eesti Mesinike Liit, 2019 aasta. Panime vastava sõna otsingusse ning õpetaja luges lastele alloleva teksti ette:

Lapsed hoolega kuulasid ning siis andis õpetaja lastele vastusevariandid, milleks olid: kabetamiseks, sügamiseks, tundlate puhastamiseks, õietolmu kokkupressimiseks või enesekaitseks? Tähelepanelikult ettelugemist kuulanud lapsed oskasid kohe õiget vastust pakkuda - mesilased kasutavad kabetamissälku tundlate puhastamiseks. Õige vastus teada, võtsime taas julguse kokku ning vastasime ära - 100% õige vastus. No mida muud me sealt oodata küll võisime, aga rõõmustasime ikkagi 😊. Nii kurb on tegelikult mõelda, et juba järgmisel nädalal on viimane viktoriiniküsimus, sest küsimused on olnud päris huvitavad ning meile uusi teadmisi juurde andvad.

Kaunist nädalalõppu,

Vahtraninad

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Viimane projektinädal Vahtraninades (08.mai - 14.mai).

  Käes ongi viimane " Maasikasõbrad 2023 " projekti nädal. Aeg on teha kokkuvõtteid ja järeldusi, vastata viimasele viktoriiniküsi...